ʥ
Връзката и обмяната Ви на данни с този сайт са защитени
ı
ʦ
Сайтът използва бисквитки, за да Ви предложим най-доброто потребителско изживяване. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с това. Научете повече тук
ı
Български

Влезте или се регистрирайте във Вашия профил, за да се възползвате от всички удобства на онлайн магазина.

Вход
или
или създайте нов акаунт

Многофамилна жилищна сграда – гр. Ивайловград, ул. Волгоград 8

Þ17 октомври 2017, 18:07
Ғ1882
ȭ
+2 º
топлоизолация

     Сградата представлява едносекционна масивна постройка със сутерен. Същата е изградена по система монолитно строителство носещо каменни и тухлени стени, пояси, греди и междуетажни стоманобетонни подови конструкции. Носещите сутеренни стени са иззидани с камък с дебелина 50см и единични плътни тухли  с дебелина 38см. Външните преградни стени на сутерена са иззидани с каменна зидария, а на жилищните етажи с плътни тухли. При изграждането на сградата са монтирани дървени двукатни прозорци. Фасадните стени са измазани с вароциментова пръскана мазилка. Цокълът на сградата е изпълнен с каменна зидария.  Покривът е скатен, студен с наклон от 30% върху седяща дървена покривна конструкция – носещи ферми с неизползваемо подпокривно пространство без изолация. Покривното покритие е от керамични тела – керемиди върху дъсчена обшивка. Застроената площ е 139.02 кв.м, а разгърнатата – 424.92 кв.м. Преди цялостното и реновиране, сградата отговаря на изискванията на енергиен клас „G”.

     За повишаване на класа на енергопотребление на ремонтираната сграда се прилагат следните енергоспестяващи мерки:
ЕСМ 1 – Подмяна на съществуващата дограма
Съществуващо състояние
Дограмата е стара в лошо техническо състояние с ниски топлофизически показатели и причинява значителна инфилтрация на външен въздух.
Описание на мярката
Подмяна на дървените прозорци по всички фасади, с такива от петкамерна PVC дограма – бяла със стъклопакети 24мм и дебелина на стъклото 4мм.
ЕСМ 2 – Топлоизолиране на външни стени
Съществуващо състояние
Фасадите са в много лошо състояние, с частично излющена мазилка, и не отговарят на съвременните изисквания за топлопреминаване.
Описание на мярката
Топлоизолиране на външни стени с плътни тухли с топлинна изолация с фасаден полистирол с дебелина 80мм. Топлоизолиране на външни стени от каменна зидария с фасаден XPS – 40мм.
ЕСМ 3 – Топлоизолиране на покрив
Съществуващо състояние
Покривът не отговаря на съвременните изисквания за топлопреминаване.
Описание на мярката
Топлоизолиране на таванска плоча с топлинна изолация с минерална вата с дебелина 12мм.
ЕСМ 4 – Топлоизолиране на под
Съществуващо състояние
Подът не отговаря на съвременните изисквания за топлопреминаване.
Описание на мярката
Топлоизолиране на междинна плоча над сутерен и под жилищни помещения с топлинна изолация с XPS с дебелина 5мм.

     Годишният базов разход на енергия за отопление при съществуващото състояние е 299.1 kWh/m2 или 79265  kWh/y, който е значително по-висок от еталонния и вследствие на лошото състояние на ограждащите елементи на сградата, както и неефективността на системата за топлоразпределение на сградата, не се осигуряват необходимите условия за топлинен комфорт. Осветителната система и комутационната апаратура е стара, с осветителни тела, които също генерират висок разход на енергия.
След изпълнение на горепосочените мерки сградата ще отговаря на нормативните изисквания за годишен разход на енергия от 2015г. Тези мерки и съпътстващите ги дейности ще намалят разхода на енергия 117.2 kWh/m2 или 31060  kWh/y, което ще възстанови направената инвестиция за срок от 10г. Сградата ще има потребна енергия отговаряща на енергиен клас „С“.

 

 

 

 

Предишни новини

>