ʥ
Връзката и обмяната Ви на данни с този сайт са защитени
ı
ʦ
Сайтът използва бисквитки, за да Ви предложим най-доброто потребителско изживяване. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с това. Научете повече тук
ı
Български

Влезте или се регистрирайте във Вашия профил, за да се възползвате от всички удобства на онлайн магазина.

Вход
или
или създайте нов акаунт

Многофамилна жилищна сграда на адрес пл. "Свобода" 3 гр. Симеоновград

Þ20 септември 2017, 21:46
Ғ2060
ȭ
+5 º
топлоизолация

Многофамилна жилищна сграда на пл. „Свобода” № 3, гр. Симеоновград е построена през 1976 г, и се състои от две секции с по два входа на пет етажа с общо 50 имота. След 2004 г. по част от външните стени на сграда е полагана допълнителна топлоизолация от стиропор с дебелина 0,05 м.по индивидуалната инициатива на отделните собственици на имоти. Всички секции на сградата са със студен плосък покрив с подпокривно пространство 0.60 м.
Към момента на обследването сградата е с клас на енергопотребление „E” изчислен по формула: 291kWh/m2 < EP <363 kWh/m2. След изпълнение на пълния пакет енергоспестяващи мерки, сградата ще отговаря на изискванията за клас на енергопотребление „С” изчислен както следва: 190 kWh/m2 < EP < 240 kWh/m2.

Списък от енергоспестяващи мерки:
- Подмяна на дограма;
- Топлоизолация на външни стени;
- Топлоизолация на покривна конструкция;
- Топлоизолация на под;
- Подмяна на стълбищно осветление;

Описание на мерките:
ЕСМ 1 – Подмяна на дограма с PVC дограма с стъклопакет с "К" стъкло
Съществуващо състояние
Външните прозорци и врати на жилищната сграда са с няколко типа дограма: от дървени слепени прозорци и единични метални врати и витрини. Дървените чести са изметнати, по тях се забелязват пукнатини и уголемени фуги , което е предпоставка за завишена инфилтрация.
Описание на мярката
Предвижда се подмяна н дограма с нова от 5 камерен PVC профил с двоен стъклопакет от вътрешно нискоемисионно „К – стъкло” и външно слънцезащитно стъкло, входни врати с нови от алуминиев профил с прекъснат термомост и двоен стъклопакет от вътрешно нискоемисионно „К – стъкло” и външно слънцезащитно стъкло и др.

ЕСМ 2 – Монтаж на външна топлоизолация
Съществуващо състояние
Основният тип външна стена е изпълнен от стоманобетонна фасадни панели с дебелина 20см, вътрешно и външно измазани. Част от имотите са изпълнявани преустройства, при които части от терасите са били частично подзидани и приобщени към отопляемата площ. Затварянето чрез остъкляване и приобщаването на терасите към обема на част от жилищата е изпълнено предимно с еднослойни остъкления, носени от стоманени Г – образни профили, както и посредством нови PVC
профили с двоен стъклопакет от бяло стъкло.
Описание на мярката
Планира се полагане на топлоизолация на неизолираните външни стени на сградата с топлоизолационна система базирана на експандиран полистирен – EPS – F с дебелина 0,10 m, като на топлоизолиране подлежат и всички стени (парапети на тераси), които са усвоени към отопляемия обем. Положената вече топлинна изолация по отделни типове фасадни стени, с дебелини 3 см, 4 см и 5 см ще бъде демонтирана поради лошото й физическо състояние и липсата на монтирани предпазни водобрани, което е довело до омокрянето й.

ЕСМ 3 – Топлинно изолиране на покривна конструкция.
Съществуващо състояние
Сградата е изпълнена с двоен вентилируем студен покрив с хидроизолация, както и с частично изпълнени плоски топли покриви над терасите на последен жилищен етаж. В сградата е изпълнен още един тип плосък топъл покрив – над „затворените“ тераси на част от апартаментите. От направеният оглед е видно, че състоянието на хидроизолацията на основния покрив на сградата е в лошо състояние и е причина за наличие на течове.
Описание на мярката
Планира се полагане на топлоизолация на таванската плоча на сградата, както и над входните врати с топлоизолационна система базирана на изолационен материал екструдиран полистирен XPS 0,10 m. В мярката е включено топлинното изолиране на външните стени представляващи надзид над таванските плочи, а като съпътстващи СМР – подмяна на ламарина по бордове, водоотвеждащи съоръжения и монтаж на хидроизолация.

ЕСМ 4 – Топлинно изолиране на под граничещ с външен въздух.
Съществуващо състояние
Сградата е с два типа подови конструкции: под над неотопляем сутерен и под към външен въздух (подове на приобщени и „затворени“ тераси). Надземните стени на неотопляемите сутерени са облицивани с мозайка, като на много места последната е паднала, напукана или цялостно разрушена
Описание на мярката
Планира се изпълнението на полагане на топлоизолационна система от ХPS с дебелина 0,10 m по надземните стени на сутерена; топлоизолиране на подовете към външен въздух на остъклени и приобщени тераси на първите жилищни етажи с ЕPS – F с дебелина 0,10 m.

ЕСМ 5 – Подмяна на стълбищно осветление.
Съществуващо състояние
Осветителната инсталация в стълбищните клетки и коридори на сградата е стара и амортизирана, като захранващите кабели са физически остарели и не отговарят на съвременните експлоатационни изисквания.
Описание на мярката
Планира се подмяна на осветителните тела в стълбищните клетки, както и по общите части на коридорите с нови със светодиодни осветителни тела (LED осветителни елементи) с единична инсталирана мощност 10 W. Управлението на стълбищното осветление ще бъде изпълнено на база сензори за присъствие, като се включва само определен периметър от осветителната инсталация на общите части при наличие на реални потребители, посредством сензор за присъствие с обхват 360 градуса.

Предишни новини

>